Viete aký je rozdiel mezdi funkčnými potravinami a BIO potravinami? Kupovať ich alebo nekupovať? Detaily vám pomôžu rozhodnúť sa.
Funkčné potraviny sú definované ako potraviny, ktoré majú okrem svojej výživovej hodnoty aj preukázateľný pozitívny vplyv na zdravie, fyzickú výkonnosť a duševný stav, alebo znižujú riziko vzniku určitého ochorenia.
Pri výrobe funkčných potravín sa vychádza z bežných potravín a ich úpravou sa v nich buď zvýši podiel pozitívne účinných látok alebo sa zníži podiel nežiadúcich látok.
Prípadne sa pridáva účinná látka alebo sa niektorá zložka nahrádza inou alebo sa do týchto potravín pridávajú extrakty z tých častí rastlín, ktoré sa za normálnych podmienok nekonzumujú (napr. extrakt z viničných listov).
Nevyhnutnou podmienkou však je to, že všetky súčasti týchto potravín musia mať prírodný charakter. To znamená, že sa do týchto potravín nemôžu pridávať žiadne synteticky vyrobené látky.
Najčastejšie sa potraviny obohacujú o niektoré pozitívne účinné substancie (napr. o vlákninu, polynenasýtené mastné kyseliny, oligosacharidy, rastlinné steroly, bielkoviny, lecitín, vitamíny, antioxidanty, minerálne látky, baktérie mliečneho kvasenia a pod.).
Výsledkom potom je to, že pravidelná konzumácia funkčných potravín vedie k zlepšeniu zdravia (a to ako fyzického, tak i psychického), predchádzaniu vzniku a rozvoji civilizačných ochorení, ako sú:
Ak sa teda na tieto potraviny pozeráme z hľadiska zdravotného benefitu a bezpečnosti potravín, tak som všetkými desiatimi za konzumáciu funkčných potravín. Problémom však je ich dostupnosť (najmä na našom trhu), ich cena a kvalita, vysvetľuje MUDr. Peter Chlebo.
Pri kvalite mám na mysli hlavne ich falšovanie a to tak, že v honbe za ziskom sa často za funkčné potraviny deklarujú aj také potraviny, ktoré nie sú kompletne vyrobené z prírodných zdrojov, prípadne nemajú vedeckými štúdiami overený pozitívny benefit na zdravie.
U nás máme najviac funkčných potravín z oblasti kyslomliečnych produktov. Najčastejšie sa jedná o potraviny:
Zaradením kyslomliečnych výrobkov do denného jedálnička si zlepšíte imunitu a podporíte trávenie. Uľaví sa od pocitu nafúknuteho bruška. Vedeli ste, že imunita sa nachádza v čreve?
Denne by sme mali prijať 2 porcie mlieka alebo mliečnych výrobkov. Tak nech je z toho jeden kyslomliečny, napríklad jogurt alebo acidko. 🙂
Funkčných potravín u nás by sme mohli spočítať na prstoch našich rúk a nôh, zatiaľ čo v Japonsku a v Číne ich majú na trhu viac ako 2000.
kde vznikla koncepcia „funkčných potravín“. Bola to odozva na zvyšujúci sa výskyt nádorov, kardiovaskulárnych ochorení a ich následkov.
Po analýze sa rozhodli „ozdraviť“ výživu takými látkami, ktoré majú široké využitie, sú tradičné, podávajú sa opakovane a dlhodobo a majú predpokladané žiadúce pozitívne účinky na organizmus.
Záverom môžeme konštatovať, že sme za výrobu a konzumáciu funkčných potravín, pretože sú jednou z možných ciest ako pomocou potravín môžeme zlepšiť naše zdravie a ako sa pri plnej sile a vitalite dožiť čo najvyššieho veku.
Čo si pri najbližšej návšteve obchodu s potravinami kúpiť? Vyberáme si TO NAJ. Probiotické funkčné potraviny (živé, netermizované):
Dnes je to oblasť, kde dochádza k najväčšiemu falšovaniu kvality potravín. Avšak niektoré BIO potraviny sú v určitých prípadoch viac ako žiadúce. Čo si určite kupovať v BIO kvalite? Čítajte v nasledujúcom článku >>
K analýze faktov o funkčných potravinách a BIO potravinách bol prizvaný aj vedúci katedry Výživy ľudí z SPU v Nitre, MUDr. Peter Chlebo. Týmto mu k vyjadeniam ďakujeme. 🙂