Ako posilniť imunitu v jesennej vlne pandémie covidu a chrípky súčasne? Vyhodiť strach zo svojho života má väčší zmysel, ako si dať šálku čiernych ríbezlí denne.
Tohtoročná jeseň je výnimočná v tom, že k bežným vírusom nádchy a chrípky sa pridáva aj nový koronavírus, s ktorým sa naše organizmy ešte nestretli. Pevná imunita je ešte dôležitejšia ako inokedy. Položte jej správne základy a nepodliehajte panike.
„Správne zložená výživa vrátane zdravého životného štýlu a dostatočnej rekonvalescencie po prekonaných respiračných ochoreniach vie často rozvoju takýchto ochorení zabrániť, alebo podstatne znížiť ich výskyt.
Nezabúdajte, že aj únava, vyčerpanie, námaha ovplyvňujú imunitu. Pri záporných emóciách ako hnev či plač trvajúcich len niekoľko minút dokáže organizmus spáliť 2000 – 3000 mg vitamínu C. Pre porovnanie 100 g čiernych ríbezlí obsahuje cca 180 mg vitamínu C.
Čo je to oproti strate 2500 mg vitamínu C z niekoľkých minút stresu? Preto strach, hnev a stres v tomto covidovom období zbytočne znižuje imunitu,“ hovorí Petra Pavuková.
Ktoré živiny vám teraz nesmú chýbať a v ktorých potravinách na každý deň ich nájdete dostatok?
Už pri bežnej chrípke sa zvyšuje potreba bielkovín na dvojnásobok odporúčaných dávok.
„Negatívne na imunitu vplýva najmä nedostatok esenciálnych aminokyselín. Aminokyselinou mimoriadneho významu je glutamín. Glutamínu sa pripisuje veľká úloha pri zvládaní ťažkých infekčných stavov u hospitalizovaných pacientov a tiež pri zachovaní štruktúry črevnej štruktúry čreva.“
Glutamín je bežnou súčasťou proteínov, nájdete ho preto vo všetkých na bielkoviny bohatých potravinách, najmä v mäse, mliečnych výrobkoch a strukovinách.
Potravina na každý deň: 1 vajce
Vitamín A zlepšuje funkcie bielych krviniek, zvyšuje tak odolnosť proti infekcii.
Zo skupiny B vitamínov je dôležitý napríklad B12 pre bunkové delenie, teda aj buniek zodpovedných za imunitu. Podobnú úlohu má kyselina listová.
Vitamín C sa považuje sa za najvýznamnejší faktor podpory imunity z radov vitamínov – antioxidantov. V bielych krvinkách sa potvrdili vysoké hodnoty vitamínu C a pri infekcii sa potvrdzuje jeho vysoká spotreba.
Vitamín D sa podieľa na regulácii fosforu a vápnika a celkovej činnosti imunitného systému.
Pri podaní vitamínu E došlo u respondentov s jeho nižšími hodnotami k zlepšeniu imunitných parametrov a k zníženiu náchylnosti na infekcie,“ vymenúva Petra Pavuková, no upozorňuje, že éčkové megadávky môžu imunitu potláčať.
Potravina na každý deň: 1 paradajka
Celý článok z časopisu Zdravie si môžete stiahnuť TU >>
Stopové prvky fungujú ako katalyzátory mnohých enzýmových reakcií a majú nezastupiteľnú úlohu pri imunite.
Úloha zinku, selénu, medi sa považuje za užitočnú v prevencii, ale vplývajú aj na vzniknutú imunologickú poruchu,“ vysvetľuje Petra Pavuková.
Na imunite sa zvlášť podieľa selén, zvyšuje jeho účinnosť a odolnosť voči vírusovým i bakteriálnym infekciám.
Početné štúdie potvrdzujú zlepšenie imunity po aplikácii zinku. Známa je podporná liečba zinkom pri chorobách z nachladnutia. Jeho nadbytok však imunitu môže potláčať.
Horčík je dôležitý kofaktor enzýmov, okrem toho podporuje energiu a prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania. Potrebujete ho aj na normálne fungovanie nervových a psychických funkcií.
Potravina na každý deň: 2 krajce celozrnného chleba
Ako ešte inak posilniť imunitu? Redukcia hmotnosti výrazne prispieva k zlepšeniu imunity. Objednajte sa na konzultáciu >>
Omega-6 sú výborné proti alergii, bolesti nervov, poruchám pozornosti a hyperaktivite, ekzémom, vysokému tlaku, hormonálnym poruchám a niektorým druhom rakoviny.
Najviac ich nájdete v konope, tekvicových semenách, arašidoch, vlašských orechoch, olivách, olivovom oleji, avokáde, maku, slnečnici ale aj vajciach či v chlebe.
Pravda však je, že väčšinou telu nechýbajú a v strave ich získate dostatok. To, čo telu väčšinou chýba, sú omega-3- tuky nachádzajúce sa najmä v rybách.
Podľa štatistík ich väčšina ľudí má primálo. Množstvo zdravých tukov sa tak zväčšuje v prospech „šestiek“. Nesprávny pomer vedie k zvyšovaniu cholesterolu, srdcovo-cievnym chorobám, vzniku zápalov a oslabeniu imunitného systému.
Ak v poslednej dobe ľahšie chytíte virózu, podliehate infekciám a zápalom, toto môže byť príčina. Omega trojok by ste mali prijať trikrát viac ako omega-6.
Potravina dňa: 100 g morskej ryby
„Človek je ‚ domovom‘ množstva mikróbov, z ktorých býva veľká väčšina dôležitá pre zdravie.
Podstatné pre imunitu sú tie, ktoré žijú v tráviacom trakte a najmä v hrubom čreve. Z nich sú najznámejšie laktobacily a bifidobaktérie. Tlmia rast patogénov ako E.Coli a Listeria.
Obsadia miesto patogénom a tak blokujú vznik chorôb. Spolu s prebiotikami zlepšujú, vstrebávanie minerálov ako vápnik, horčík, železo, zinok.
Vytvárajú prospešnú črevnú flóru. Keďže imunita je v čreve, nesmieme zabúdať na konzumáciu stravy, ktorá ich obsahuje – kefír, acidofilné mlieko, jogurty a jogurtové nápoje,“ radí Petra Pavuková.
Potravina na každý deň: 1 jogurt alebo kefír
Zdravé črevo okrem probiotík potrebuje aj vlákninu. Hlavný význam vlákniny pre imunitu spočíva v pravidelnom čistení organizmu od toxínov. Čím menej sa nimi telo musí zaoberať, tým viac energie sa môže spotrebovať na boj s choroboplodnými zárodkami.
„Vláknina podporuje vyprázdňovanie čriev a jeho dobrý stav, viaže toxické látky a vyplavuje ich z tela von, tiež sekundárne žlčové kyseliny – promotóry nádorového bujnenia.
Mení enzymatickú aktivitu mikroflóry, znižuje pH v čreve, zastúpenie hnilobných baktérií v prospech aeróbnych, riedi obsah čriev a zrýchľuje pasáž tráviaceho traktu,“ pripomína výživová odborníčka.
Potravina na každý deň: 1-2 jablká
Ako ešte inak posilniť imunitu? Redukcia hmotnosti výrazne prispieva k zlepšeniu imunity. Objednajte sa na konzultáciu >>
Siedmim statočným vo výzbroji proti nákazám sú antibiotiká z prírody, inak fytonicídy. Majú schopnosť usmrtiť mikroorganizmy, dokážu potlačiť infekciu i zápal.
Hoci je ich účinok pomalší a slabší ako pri syntetických antibiotikách, nemajú vedľajšie účinky, neškodia črevám a môžete ich pokojne jesť preventívne.
K top prírodným antibiotikám patrí med, cibuľa, cesnak, kyslá kapusta, či ďumbier.
Potravina dňa: 3 lyžičky medu
Celý článok z časopisu Zdravie si môžete stiahnuť TU >>
Najkvalitnejšie a najhodnotnejšie potraviny sú sezónne a preto je najlepšie vyberať práve z nich.
Potraviny, ktoré sa zídu v tvorbe imunitného systému sú teraz jablká, hrozno, kyslá kapusta, tekvica, fazuľa, červená repa a v zime to bude aj citrusové ovocie ako kiwi.
Každý deň by sme si mali dopriať šálku kvalitného zeleného čaju, aspoň jeden kvalitný jogurt s obsahom živých kultúr a jedno jablko,
Ako ešte inak posilniť imunitu? Redukcia hmotnosti výrazne prispieva k zlepšeniu imunity. Objednajte sa na konzultáciu >>