1. Stiahnite mäso z grilu hneď, ako je pripravené na jedenie. Nepripaľujte ho! Ak sa vám mäso nechtiac podarilo pripiecť, odstráňte a zahoďte pripálené časti. Nepoužívajte mäsový výpek na prípravu omáčok.
2. Vždy mäso pred grilovaním marinujte. Prečo? Marinovanie mäso chráni a znižuje možnosť vytvárania nebezpečných látok, spôsobujúcich poškodenie DNA alebo rakovinu.
3. Pridajte steaku chuť! Jemne ho potrite maslom, uložte naň tymián a opečte si k nemu cesnak v šupke.
Poznámka: Zdraviu škodlivé látky sa vytvárajú aj pri úprave jedla nad otvoreným ohňom. V prípade, že tuk a šťava z mäsa vyteká na horúce plochy, účinkom plameňov a dymu sa tieto látky lepia na povrch mäsa.
Nezabúdajte, že mäso musí byť vždy dôkladne tepelne upravené. Starostlivé uvarenie alebo prepečenie jedla ničí baktérie. Len také jedlo môžete následne zjesť s pocitom bezpečia.
Avšak ak je mäso mladé a čerstvé, nie je nič chuťovo lepšie ako stredne prepečný steak 🙂
Aby ste predišli vzniku zdraviu škodlivých látok v potravinách s obsahom škrobu, dodržujte tieto zásady:
– opečte chlieb iba na svetlohnedú farbu, nie na tmavohnedú
– vyhýbajte sa konzumácii veľmi tmavohnedých kúskov
– pri vyprážaní neupravujte potraviny do príliš chrumkava alebo pripálenia
– hranolčeky opekajte do zlatista, nie do hneda
– vyvarujte sa veľkému plameňu
Nalejte so džbánu čistú vodu, pridajte bazový sirup, čerstvú citrónovú šťavu, lístky mäty, nakrájané kolieska ovocia (pomaranč, limetka, citrón alebo jahody a podobne) a ľad.
Pripravili sme pre vás letnú edíciu zdravého a redukčného jedálnička s prílohou o grilovaní ZDARMA. Dozviete sa o grilovaní: všetko o tom ako zdravo grilovať, aké potraviny sú na gril vhodné a aký gril si vybrať + videá aké špeciality pre hostí pripraviť.
V jedálničku sú uvedené aj redukčné dávky pre muža aj ženu. Zistíte tak, ako si vychutnať grilovačku a pritom chudnúť!
Tieto tipy na grilovanie nájdete vo Video – jedálničku TASTY 5+1 TU >>
Tipy na chutné a zdravé jedlá na gril:
Dobrú chuť a skvelú zábavu!